Θερίζει η παχυσαρκία στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ)

Πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγω ότι αυξήθηκε ο μέσος όρος του σωματικού βάρους  των κατοίκων της Κρήτης κατά 20 κιλά περίπου τα τελευταία 40 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1970 έως το 2010. Όλα αυτά προκύπτουν σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ Ιωάννης Μελισσάς. Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά από 29 μέχρι 31 Οκτωβρίου του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.

Ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Μελισσάς ότι «Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και  Ευρώπη το 2010. Η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της Υγείας εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της έχουν προστεθεί τα τελευταία 40 χρόνια… 14.000.000 κιλά».

Βάσει αποτελεσμάτων επιστημονικών και στατιστικών ερευνών, ο μέσος Κρητικός το 1970  ζύγιζε περίπου 63 κιλά και έκαιγε περίπου 3000 θερμίδες ημερησίως με παράλληλα σκληρή σωματική εργασία, που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με περπάτημα περίπου 15 χιλιομέτρων. Η καθημερινή του διατροφή περιελάμβανε συχνά όσπρια, λαδερά φαγητά, φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, ελιές, ελαιόλαδο, σαλιγκάρια ενώ σπανιότερα κατανάλωνε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά.

Στις μέρες μας ο μέσος Κρητικός ζυγίζει περίπου 83 κιλά, εργάζεται με περιορισμένη σωματική κόπωση και καταναλώνει πολύ λιγότερες θερμίδες. Η διατροφή του είναι κυρίως ανθυγιεινή με συχνή και υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζωικά λίπη, κρέατος, τυριών, γλυκών, αναψυκτικών και γενικά τροφίμων πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα έχει μειώσει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων που θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτελούν ανάχωμα στις νόσους της εποχής μας και εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού.

Σε μελέτη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το 86% των αγροτών είχε βάρος σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Από το ποσοστό αυτό το 42,9% ήταν υπέρβαροι και το υπόλοιπο 43,2% ήταν παχύσαρκοι, με τον Δείκτη Μάζας Σώματος τους μεγαλύτερο από 30. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το αντίστοιχο της Αθήνας, το οποίο υπολογίζεται ότι είναι στο 73%, μιας πόλης δηλαδή που έχει ποσοστά παχυσαρκίας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.