Κοπή Βασιλόπιτας

Κοπή Βασιλόπιτας – Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης

Κοπή Βασιλόπιτας Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου μας, που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 στην Επισκοπή Πεδιάδος μετά το πέρας των αγώνων.

Στα πλαίσια της κοπής πίτας του Συλλόγου μας στον τερματισμό του αγώνα στην Ι.Μ. Αγκαράθου και ώρα 14:00 θα βραβευθούν οι αθλητές μας που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο, 5 &10 χλμ στην Αθήνα και αθλητές &αθλήτριες από την Ακαδημία Στίβου που διακρίθηκαν το 2017.

Καμπαξής Παντελής 2 ώρες 47 12
Σηφάκης Μανώλης 2 ώρες 49
Μαρκάκου Στέλλα 3 ώρες 13
Κουτσουπιάς Δημήτρης 3 ωρες 33 ’57
Σερπετσιδάκης Γιώργος 3 ώρες 42΄08
Παπαμιχαήλ Γιάννης 3 ώρες 47’19
Νικολουδάκης Γιώργος 3 ώρες 47’27
Στυλλιανάκης Μιχάλης 3 ώρες 53’55
Διαρμισάκης Κώστας 3 ώρες 55΄44
Καρακίδης Χαράλαμπος 4 ώρες 09’09
Κασωτάκης Μανώλης 4 ώρες 14’08
Νακατσιάδης Γιάννης 4 ώρες 20′ 05
Αποστολακάκης Αβρααμ 4 ώρες 42΄20
Καλουρής Αντώνιος 5 ώρες 13΄20
Ψαλιδάκης Μάριος 5 ώρες 28’08
Περράκης Παναγιώτης 5 ώρες 51’07
Πλουμή Αργυρώ 6 ώρες 24΄35

 

 

Η προσέλευσή σας είναι τιμή μας και επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών που καταβάλλουμε.

Σας καλούμε να τιμήσετε την εκδήλωσή μας με την παρουσία σας, μια παρουσία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να σας εκφράσουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας προς το πρόσωπό σας και θα γεμίσει με χαρά όλους.

Κοπή Βασιλόπιτας Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης

Bασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Ιστορία

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς»* αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.

*H ανάδειξη του “βασιλιά της βραδιάς” δεν αφορά την Ελλάδα. Στη Γαλλία υπάρχει ένα έθιμο σχετικό που όμως δεν συνδέεται με την Πρωτοχρονιά

Έθιμα

Σε πολλά νησιά με το ξημέρωμα της 1ης του Νέου Έτους αναλαμβάνει ο σπιτονοικοκύρης να καθαγιάσει την οικία κρατώντας είτε τμήμα της Βασιλόπιτας είτε του αντίστοιχου των Χριστουγέννων Χριστόψωμο και ένα κερί μπαινοβγαίνοντας στη πόρτα τρεις φορές λέγοντας “έξω τα κακά, μέσα τα καλά”.