Σοκολατούχο γάλα

Σοκολατούχο γάλα το ιδανικό ρόφημα αποκατάστασης μετά το τρέξιμο

 

 

Μετά από κάθε προπόνηση πρέπει να κάνεις καλή αποκατάσταση για να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι καλά στις υπόλοιπες δραστηριότητές σου και στις προπονήσεις της επόμενης μέρας.

Αρκετές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σοκολατούχο γάλα βελτιώνει την μυϊκή αποκατάσταση, αλλά και την αντοχή και δύναμη σε επόμενες προπονήσεις.

 

Γιατί ειδικά το σοκολατούχο γάλα;

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ένα ιδανικό συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος απορροφάται γρήγορα και διοχετεύει άμεσα τα απαραίτητα αμινοξέα για την αναδόμηση του μυ μετά την άσκηση, επίσης αποτελεί μια καλή πηγή άμεσα απορροφήσιμων υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών (μαγνήσιο και κάλιο), όπως επίσης και αντιοξειδωτικών λόγω του κακάο. Αυτή η νέα μελέτη που διεξήχθη στο James Madison University των Ηνωμένων πολιτειών και δημοσιεύθηκε στο American College of Sposts Medicine, προτείνει ότι το γάλα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό στην μυική αποκατάσταση μετά από έντονη προπόνηση.

Τα οφέλη του σοκολατούχου γάλακτος :

 

Χτίζει μύες 

Μετα-προπονητικές βιοψίες σε μύες 8 αθλητών με μέτρια ως έντονη σωματική δραστηριότητα, έδειξαν ότι μετά την κατανάλωση 250ml άπαχου γάλα-κακάο, είχε ενισχυθεί η μυϊκή τους πρωτεϊνοσύνθεση – ένα σημάδι ότι οι μύες ήταν σε καλύτερη θέση για αποκατάσταση και ανοικοδόμηση – σε σύγκριση με όταν ήπιαν ένα αθλητικό ποτό υδατανθράκων με την ίδια ποσότητα θερμίδων.

Αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια 

Η αναπλήρωση των “καυσίμων” των μυών (γλυκογόνο) μετά την άσκηση είναι απαραίτητη για τη μελλοντική απόδοση ενός αθλητή και την αποκατάσταση των μυών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ο 250ml άπαχου γάλα-κακάο, με το συνδυασμό των υδατανθράκων και πρωτεΐνης, οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση γλυκογόνου στους μυς.

Διατήρηση άπαχης μυϊκής μάζας 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση άπαχου σοκολατούχο γάλακτος μετά από την άσκηση, βοήθησε στο μεταβολισμό των μυών σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός απλού αθλητικού ποτού.

Αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες 

Το γάλα έχει κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, 3 από τους πιο συνηθισμένους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα.

Σοκολατούχο γάλα και αντοχή

Ερευνητές ζήτησαν από 9 ποδηλάτες να πίνουν δύο γνωστά ενεργειακά ποτά μετά την εξαντλητική προπόνηση τους για δύο μέρες και την τρίτη μέρα να αντικαταστήσουν τα ενεργειακά ποτά με σοκολατούχο γάλα. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας οι ποδηλάτες ξεκουράζονταν για 4 ώρες και στη συνέχεια ξεκινούσαν μια δοκιμασία αντοχής πάνω στο ποδήλατο.

Όπως αποδείχθηκε, οι 8 στους 9 αθλητές έκαναν περισσότερη ώρα ποδήλατο την ημέρα που είχαν καταναλώσει το σοκολατούχο γάλα.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στην περιοδική έκδοση «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism».

Δοκίμασε το στην επόμενη προπόνηση σου και μην διστάσεις να μοιραστείς μαζί μας το αποτέλεσμα!

Μαρίνα Ζαχαράκη