Τι ειναι: Υδατανθρακες (η αλλιως σακχαριτες) ειναι τα πιο κοινο απο τα μακρομορια των 4 κατηγοριων του ανθρωπινου μεταβολισμου (οι αλλες 3 κατηγοριες ειναι οι πρωτεινες, τα λιπη και το αλκοολ). Αποτελουνται απο μορια γλυκοζης και οσο περισσοτερα ειναι ανα μοριο υδατανθρακα παιρνουν και τους αντιστοιχους χαρακτηρισμους αντιστοιχα: μονοσακχαριτες, δισακχαριτες και πολυσακχαριτες. Παραδειγματα αυτων ειναι:
- μονοσακχαριτες: η γλυκοζη, η γαλακτοζη και η μανοζη, κλπ.
- δισακχαριτες: σακχαροζη, λακτοζη (βασικα μορια της ζαχαρης και του γαλακτος) κλπ.
- πολυσακχαριτες: γλυκογονο, αμυλο κλπ.
Τα σακχαρα βρισκονται σε παρα πολλες διαφορετικες κατηγοριες φαγητων οπως τα φρουτα, τα λαχανικα, τα σιτηρα και δημητριακα, τα γλυκα, τα ζυμαρικα, τα γαλακτοκομικα και αλλα. Γι αυτο και τους χωριζουμαι σε 2 μεγαλες ενοτητες:
I)II)
τους απλους, στην οποια ανηκουν οι μονοσακχαριτες και οι δισακχαριτες, και
III)IV)
στους συνθετους οπου ανηκουν το αμυλο και το γλυκογονο.
Οι απλοι βρισκονται κυριως στα φρουτα και στα γλυκα και τα γαλακτοκομικα, υπο μορφες φρουκτοζης, σουκροζης και λακτοζης αντιστοιχα (Εικονες I&II), ενω οι συνθετοι στα δημητριακα, λαχανικα και ζυμαρικα με τη μορφη του αμυλου (Εικονες III&IV).
Καθε μια απο τις ενοτητες εχουν διαφορετικες ιδιοτητες σαν τροφες και ετσι πρεπει να χρησιμοποιουνται και να καταναλωνονται διαφορετικα μια απο την αλλη. Οι διαφορες αυτες (γλυκαιμικος δεικτης, γλυκαιμικο φορτιο, αντιδραση ινσουλινης κ.α.) θα αναλυθουν με λεπτομερια σε αλλο θεμα του φορουμ αυτου.
Σε τι μας χρησιμευουν
Η χρηση των υδατανθρακων στον οργανισμο μας ειναι να μας δινουν ενεργεια. Οταν εισερχονται στον οργανισμο, υπο οποιαδοποτε μορφη, διασπουνται σε γλυκοζη, την απλουστερη μορφη υδατανθρακα στους ζωντανους οργανισμους. Αυτη χρησιμοποιειται για την καλυχη των αμεσων ενεργειακων αναγκων. Το πλεονασμα υδατανθρακων στον οργανισμο εναλλακτικα αποθηκευονται για να χρησιμοποιηθουν αργοτερα. Η αποθηκευση γινεται σε δυο σημεια του οργανισμου, τους μυς και τους λιπωδης ιστους:
- Στους μυς αποθηκευεται υπο την μορφη μυικου γλυκογονου. Ειναι ο πολυσακχαριτης που εχει ζωικη προελευση, σε αντιθεση με το αμυλο που εχει φυτικη, και η καυση αυτου τροφοδωτει με ενεργεια τους μυς.
- Στον λιπωδη ιστο, αποθηκευεται με την μορφη λιπαρων οξεων. Αυτα συσσωρευονται και δημιουργουν στρωματα αυτου ποθ πολυ απλα λεμε λιπος του οργανισμου. Τα λιπαρα οξεα ομως δεν περιοριζονται στο να αποθηκευονται στους λιπαρους ιστους, αλλα κυκλοφορουν στο αιμα και μπορουν να καταληξουν σε οργανα και να προκαλεσουν “λιπωδη διηθηση” καποιου οργανου (δηλαδη, το λιπος εισερχεται στα οργανα και εκφυλιζει τους ιστους προκαλωντας προβληματα στην ομαλη λειτουργια του οργανου, πχ λιπωδης διηθηση του Ηπατος που μπορει να οδηγησει ακομα και σε κυρωση), στα αιμοφορα αγγεια (αρτηριες και φλεβες) και να προκαλεσουν εμφραγμα, ακομα και στον εγκεφαλο η στην ιδια την καρδια. Γι αυτο και ειναι σημαντικο να προσεχουμε την ποσοτητα των τροφημων που περιεχουν υδατανθρακες που καταλανωνουμε!
Η παρακατω εικονα δειχνει μια σαφη αναλογια μεταξυ των δυο εναλλακτηκων τροπων αποθηκευσης και τον αντικτηπο που εχουν στο ανθρωπινο σωμα:
Σε επομενα θεματα θα θιξουμε ιδιαιτερα χαρακτηριστικα των υδατανθρακων καθως και πως και ποτε πρεπει να καταναλωνονται ωστε να καλυπτουμε τις αναγκες μας σε ενεργεια χωρις να προσθετουμε παραπανισια κιλα…
Ενεργεια ανα γραμμαριο Υδατανθρακα : 4 Kcal /gr