τι πρέπει να γνωρίζουνε οσοι γυμνάζονται

Οι γυναίκες που γυμνάζονται επί τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή ή εξέλιξη του καρκίνου του μαστού και 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτόν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ακόμα ένα όφελος του συστηματικού τρεξίματος ανακάλυψαν  Αμερικανοί επιστήμονες. Μελετώντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως οι δρομείς  μεγάλων αποστάσεων παρουσίαζαν  σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, χοληστερόλη και  πίεση.

Το να πει κανείς ότι οι τραυματισμοί από το Wii έχουν γίνει επιδημία θα ήταν υπερβολικό. Ωστόσο πολλαπλασιάζονται παράλληλα με τη διάδοση του δημοφιλούς αυτού συστήματος βιντεοπαιχνιδιών της Νintendo. Και πολλοί μιλούν πλέον για μια… «Νintendoνίτιδα».

Δύο φλιτζάνια καφέ μία ώρα πριν από μια σκληρή ή καινούργια προπόνηση μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται οι ασκούμενοι για να μην πονάνε πολύ στη συνέχεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το αναλγητικό όφελος της καφεΐνης παρατηρήθηκε τόσο σε λάτρεις του καφέ όσο και σε ασκούμενους οι οποίοι συνήθως τον αποφεύγουν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο προαγωνιστικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, την πλήρη φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Εάν είστε λάτρης του τρεξίματος – από τζόγκινγκ και απλό δρόμο αντοχής έως μαραθώνιο – μια πολύ καλή  ιδέα είναι να εντάξετε τη μουσική  στην προπόνησή σας. Νέες μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο μετά μουσικής είναι πιο έντονο άρα και αποδοτικό, δίχως καν να το συνειδητοποιούν οι ασκούμενοι. Ποια μουσική; Οι ειδικοί έχουν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις…

Κουραστήκατε από την ίδια προπόνηση ξανά και ξανά; Βγείτε έξω και παίξτε, συνιστά μία ειδική σε θέματα φυσικής κατάστασης που μίλησε επί του θέματος στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής (ACSM). Όπως είπε, το παιχνίδι είναι το ιδανικό αντίδοτο όταν η προπόνηση αρχίζει να γίνεται ανιαρή αντί να προκαλεί ευχαρίστηση.

Η κατανάλωση καφεϊνης πριν από έναν αγώνα μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών, αναφέρουν ξένοι ειδικοί. Και εξηγούν πως είναι μια από τις λίγες διεγερτικές ουσίες που δεν είναι απαγορευμένες από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WΑDΑ). Πόση καφεϊνη χρειάζεται κανείς; Όση περιέχεται σε ένα φλυτζάνι καφέ…

Οι ειδικοί μάς συνιστούν να περπατάμε καθημερινά για να έχουμε καλή υγεία. Πόσο γρήγορο όμως πρέπει να είναι το περπάτημα; Την απάντηση δίνει μία νέα μελέτη που δείχνει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 βήματα το λεπτό – ή τέλος πάντων 3.000 βήματα το μισάωρο…

Ο 33χρονος Τάσος Βράτολης είναι τεχνικός Η/Υ και δικτύων. Τον Απρίλιο του 2007 πήρε μια απόφαση που για καιρό ανέβαλλε: να μάθει να χορεύει τάνγκο. Θυμάται ότι στην αρχή είχε φανεί περίεργο σε κάποιους γνωστούς του, «αλλά όταν ήρθαν στην πρώτη παράσταση όπου έλαβα μέρος, άλλαξαν αμέσως

Ο χορός έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων. Η στάση των ανδρών απέναντί του έχει πλέον αλλάξει. Αρκετοί γονείς πηγαίνουν μικρά αγόρια, 8- 9 χρονών, για μαθήματα, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εφήβων που προτιμούν να μάθουν κάποιο είδος χορού, κυρίως μοντέρνο και street dance λόγω της μουσικής που ακούνε. Αλλά και οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ πιο άνετοι απέναντι στην ιδέα.

Οι υψηλής πρόσκρουσης δραστηριότητες όπως το τζόγκινγκ, δυναμώνουν τα οστά των ανδρών περισσότερο απ’ ό,τι τα βάρη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, οι οποίοι μελέτησαν ομάδα εθελοντών ηλικίας 19 έως 45 ετών. Το ιδανικό, πάντως, είναι να τα συνδυάζει κανείς όλα…

Ελβετική μελέτη αναφέρει ότι οι ασθενείς που γυμνάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, εμφανίζουν καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, αυτή η προστατευτική δράση «εξαφανίζεται» μόλις οι ασθενείς σταματήσουν την προπόνηση.

Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα στη μέση ηλικία μπορεί να παρατείνει τη ζωή όσο και η διακοπή του καπνίσματος, αναφέρει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Νέα μελέτη δείχνει πως όσοι γυμνάζονται πολύ στην ηλικία των 50 ετών, έχουν κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης απ’ ό,τι όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Δεκαεννέα νέοι άνθρωποι έχασαν ξαφνικά τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια, την ώρα που αθλούνταν στο γήπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι αιφνίδιοι θάνατοι στους αγωνιστικούς χώρους έχουν αυξηθεί κατά 30%, με τα «κρυφά» προβλήματα υγείας να χτυπούν χωρίς προειδοποίηση.

Χωρίς αμφιβολία, η γυμναστική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι πολύ καλύτερη από το να διάγει κανείς καθιστική ζωή. Υπάρχουν, όμως, πλεονεκτήματα μεταξύ της άσκησης νωρίς το πρωί και αυτής το απόγευμα; Νέες μελέτες δείχνουν ότι αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης είναι ελαφρώς καλύτεροι όταν γυμνάζεται κανείς το χρονικό διάστημα 4-7 το απόγευμα.

Η κούραση του μυαλού μπορεί να δυσκολέψει πολύ την προπόνηση και να  είναι η αιτία που μερικές φορές είναι  αδύνατον να κάνουμε γυμναστική, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές. Γιατί; Όχι κουράζει τους σωματικούς μυς και την καρδιά, αλλά επειδή επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Τα παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα ή αναπηρίες μπορεί να ωφεληθούν από το σωστό πρόγραμμα γυμναστικής, παρουσιάζοντας βελτιωμένη ποιότητα ζωής, καλύτερη αεροβική κατάσταση και λειτουργικότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Sports Μedicine Reports».

Εάν θέλετε να έχετε γερή όραση μέχρι τα βαθιά γεράματά σας, βάλτε το τζόγκινγκ στη ζωή σας! Δύο νέες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 41.000 δρομείς, έδειξαν πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδος αργότερα στη ζωή.

Στην πόλη, στο βουνό, σε κακοτράχαλο δρόμο, με μπαστούνια ή χωρίς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να… περπατήσει κανείς. Οι γυμναστές ωστόσο επιμένουν πως όποιο είδος πεζοπορίας επιλέξει κανείς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το σώμα γυμνάζεται, οι θερμίδες καίγονται, παρ΄ όλα αυτά όμως οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται όπως κατά το τρέξιμο ή το τζόγκινγκ!
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 »