Το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους! Μύθος ή Αλήθεια

Όλοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό καθημερινά και ειδικά στα πλαίσια μιας δίαιτας απώλειας βάρους. Συστήνεται μάλιστα η κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα. Αποτελεί όμως μια τεκμηριωμένη στρατηγική απώλειας βάρους?

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στο πανεπιστήμιο της Virginia στις Η.Π.Α. , που επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει άτομα που κάνουν δίαιτα να χάσουν περισσότερο βάρος. Στην μελέτη συμμετείχαν 48 άτομα που ξεκίνησαν μια δίαιτα απώλειας βάρους. Οι μισοί από αυτούς κατανάλωναν πριν από κάθε γεύμα 2 ποτήρια νερό ακολουθώντας το διαιτολόγιο τους κανονικά, ενώ οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούσαν τη δίαιτά τους χωρίς να πίνουν νερό πριν τα γεύματα. Μετά από 12 εβδομάδες όσοι έπιναν νερό πριν το γεύμα είχαν χάσει περίπου 7 kg κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν έπιναν νερό είχαν χάσει μόνο 5 kg περίπου.

Είναι πιθανό η κατανάλωση νερού πριν το γεύμα να κάνει το άτομο να αισθάνεται κορεσμό με μικρότερη ποσότητα φαγητού και έτσι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού αποτρέπει το άτομο από το να καταναλώσει αναψυκτικά ή χυμούς μαζί με το φαγητό, ροφήματα δηλαδή που είναι πλούσια σε σάκχαρα και αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων.

Χωρίς να καταφεύγει κανείς σε υπερβολές με την κατανάλωση νερού, καλό είναι να θυμάται ότι αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο στην απώλεια περιττών κιλών και τη διατήρηση υγείας και ευεξίας.