Τι σου αρέσει στο ορεινό τρέξιμο;

 

Η βασική πρόκληση για μένα στο βουνό είναι η ανάβαση ( από μονοπάτι, ε!).
Δεν λέω όχι σε τεχνικά κομμάτια αλλά η ισορροπία είναι λεπτή. Προφανώς η δεξιοτεχνία κίνησης στο πεδίο του βουνού αποτελεί χαρακτηριστικό ενός αγώνα βουνού αλλά δεν μου αρέσει όταν παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την αντοχή στο τρέξιμο.

Οι διαδρομές μακριά από την πολυκοσμία και η επαφή με τη φύση ξυπνούν αποκοιμισμένα ένστικτα τα οποία η πόλη έχει ναρκώσει. Μαθαίνεις να ακούς και να βλέπεις διαφορετικά. Το σώμα σου αναγκάζεται να κινείται με μια ποικιλία τρόπων που σου έχει στερήσει το μονότονο επίπεδο τρέξιμο. Στο βουνό είναι πιο εύκολο να βρεις την ησυχία σου μιας και δεν έχεις γύρω σου τόσους «ενοχλητικούς» όσους σε ένα κλασικό γήπεδο στίβου.

Η επαφή όμως με τη φύση δεν είναι το μόνο που με τραβάει στο ορεινό τρέξιμο.  Το βουνό σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις την αντοχή σου σε διάφορα επίπεδα. Ειδικά στους υπερμαραθωνίους βουνού έχεις να αντιμετωπίσεις εναλλαγές στον καιρό, στο υψόμετρο και να τρέξεις αρκετά χιλιόμετρα νύχτα. Άλλοτε χρειάζεται να προσαρμοστείς στην υπάρχουσα τροφοδοσία και να αυτοσχεδιάσεις με τον εξοπλισμό σου.MarathonTaygetos Challenge 2010

Η αίσθηση της επιβίωσης είναι πιο έντονη σε έναν αγώνα βουνού διότι λόγω του περιβάλλοντος δεν μπορείς να εγκαταλείψεις τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο.

Έτσι ασχέτως από τραυματισμούς, καιρικές συνθήκες ή εξάντληση θα πρέπει να «κερδίσεις» το δικαίωμα της εγκατάλειψης στον επόμενο σταθμό που έχει πρόσβαση σε δρόμο διανύοντας ενδεχομένως αρκετά ακόμη επίπονα χιλιόμετρα.

Προφανώς ο βαθμός δυσκολίας και οι απαιτήσεις σε αντοχές αυξάνουν στο ορεινό τρέξιμο καθιστώντας το έτσι την πιο περιπετειώδη και extreme μορφή τρεξίματος.

 

 

-Ποιοι οι απώτεροι στόχοι σου;

Στην παρούσα φάση μόνο ένας αγώνας υπάρχει στο μυαλό μου. UTMB!

Πρόκειται βέβαια για τον γύρο των Άλπεων. Ανεβοκατέβασμα αρκετών κορυφών στα 2000-2500 μέτρα, 167 χιλιόμετρα μήκος διαδρομής και 9000 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.
Στο βάθος του μυαλού μου υπάρχει και το Σπάρταθλο αλλά χρειάζομαι λίγο «ψήσιμο» ακόμα. Βέβαια στα πλαίσια της προετοιμασίας μου για τις Άλπεις θα τρέξω αρκετούς μαραθώνιους βουνού φέτος αλλά χωρίς ιδιαίτερες προπονητικές προσαρμογές και πίεση.

Επίσης θα τρέξω και κάποιους αγώνες τριάθλου και διάθλου επειδή «κάποιοι» κατάφεραν να με πείσουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να κατέβω σε Ironman το καλοκαίρι. Δεν έχω παράπονο όμως διότι εξαιτίας τους γνώρισα την ποδηλασία η οποία πλέον συμπληρώνει σε μόνιμη βάση την προπόνηση μου.

 

 

 


-Με ποια κριτήρια επιλέγεις τους αγώνες που συμμετέχεις;

Οι αγώνες για μένα είναι δοκιμασίες μέσα από τις οποίες εξελίσσεσαι. Συνεπώς αν θέλεις συνεχώς να εξελίσσεσαι πρέπει συνεχώς να διαλέγεις πιο δύσκολους αγώνες. Αυτό είναι το σκεπτικό μου για τον βασικό αγώνα στόχο που έχω.

Για τους υπόλοιπους αγώνες οι λόγοι ποικίλουν. Μερικούς αγώνες πρέπει να τους τρέξεις αρκετές φορές για να τους κάνεις κτήμα σου, να τους τρέξεις δηλαδή έτσι ώστε να νιώθεις ότι έβγαλες στον αγώνα όλη την αξία σου  και κάποιους άλλους τους τρέχεις απλώς επειδή σου αρέσουν ή έχεις δεθεί μαζί τους συναισθηματικά λόγω των αναμνήσεων που σου έχουν αφήσει οι προηγούμενες συμμετοχές σου.

Ειδικότερα οι αγώνες ορεινού τρεξίματος εμπεριέχουν το στοιχείο της εξερεύνησης νέων τόπων οπότε κάθε καινούργιος αγώνας σε κάποια διαδρομή που δεν έχω διασχίσει ξανά στο παρελθόν μου κινεί το ενδιαφέρον.
Τέλος κάποιους αγώνες τους τρέχω προκειμένου να διατηρούμε σε αγωνιστική εγρήγορση ή για να προετοιμαστώ καλύτερα για κάποιον αγώνα.

 

 


-Τί προσέχεις στο τρέξιμό σου και
ποια η προπονητική σου συμβουλή;

Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός όταν αυξάνω τον όγκο της προπόνησης. Όσο πιο σταδιακά αυξάνεις τον όγκο της προπόνησης τόσο το καλύτερο.
Εξίσου προσεχτικός είμαι και με τις εντάσεις. Πάλι η αύξηση πρέπει να είναι σταδιακή και καλό είναι να έχει προηγηθεί κάποιο διάστημα με ασκήσεις δύναμης.

Προγραμματίζω τις προπονήσεις και τους αγωνιστικούς μου στόχους με βάση τις επιδόσεις των τελευταίων μηνών και όχι τους ευσεβείς πόθους μου ή επιδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας.

Κάθε 3-4 εβδομάδες έχω μια εβδομάδα χαλαρής προπόνησης η οποία συνήθως συνοδεύεται από έναν αγώνα. Μετά συνεχίζω να ανεβάζω προπόνηση και αυτή η κυματοειδής εναλλασσόμενη αύξηση συνεχίζεται μέχρι τον βασικό αγώνα στόχο.

Προσπαθώ να τρέχω σε χωμάτινα εδάφη με εναλλαγές στην κλίση  και σχετικά λεπτόσολα παπούτσια ή παλιά «στρωμένα» στο πόδι μου. Την ώρα που τρέχω προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος στα ερεθίσματα που δέχομαι. Η μορφολογία και η κλίση της διαδρομής για παράδειγμα σου δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εναλλαγές στο στυλ του τρεξίματος σου.

Συμπληρώνω την προπόνηση μου με εναλλακτικές προπονήσεις όπως ποδήλατο και σε μικρότερο βαθμό κολύμπι που είναι και καλή φυσιοθεραπεία. Καλό είναι να έχεις βρει κάποιους με τους οποίους μπορείς να κάνεις κάποιο κομμάτι της προπόνησης σου μαζί τους. Έτσι θα τρέχεις περισσότερα ευχάριστα χιλιόμετρα και ίσως ποιοτικότερα.

Μην ακολουθείς τυφλά τα προπονητικά προγράμματα άλλων. Σίγουρα χρειάζονται τροποποιήσεις τις οποίες αν δεν έχεις τις εμπειρίες και τις γνώσεις να τις κάνεις άσε να τις κάνει κάποιος που τις έχει.

Μην σε πιάνει υστερία με τον εξοπλισμό, τα παπούτσια, τα ρολόγια, τα κιλά σου και τα σχετικά. Τα περισσότερα προβλήματα σου στο τρέξιμο συνήθως λύνονται με το να τρέχεις περισσότερο.
Εντόπισε τις αδυναμίες σου και αφιέρωσε στις προπονήσεις σου χρόνο για αυτές.
Η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που περιστρέφεται γύρω από τα χαρακτηριστικά του αγώνα και «δένει» με το πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητας σουMarathonTaygetos  Challenge 2010.

Να συζητάς με πολλούς δρομείς που έχουν εμπειρίες από αγώνες που θες να τρέξεις και να εμπιστεύεσαι αυτούς που χρησιμοποιούν συχνά στις απαντήσεις τους τη λέξη «εξαρτάται». Αυτό σημαίνει ότι έχουν αντιληφθεί λεπτομέρειες που στην περίπτωση σου ενδεχομένως θα κάνουν τη διαφορά.